Cilj projekta Spomini je narediti in razširiti lahko sledljiv in enostaven priročnik, kako izdelati osebni digitalni spomin (ODS), ki bo preprosto kombinacija mirujočih slik, video posnetkov in zvokov, združenih v kratkem filmu. Priročnik bo brezplačen za vsakogar kot preprost tečaj usposabljanja, ki ga mogoče prenesti na računalnik v preprostem formatu ali kot video z navodili. Izdelava filmov naj bi bila zelo majhen strošek ali brezplačno.

Namen ODS je pomagati ljudem z izgubo spomina z zagotavljanjem, da sprožilci spomina ustvarijo pozitiven odziv in/ali spodbudijo pogovor skozi spominjanje. ODS je prilagojen tako, da se vsi podatki nanašajo na posameznika.

ODS se razlikuje od drugih sprožilcev spomina, ki temeljijo na informacijskih in komunikacijskih tehnologijah, v tem, da bodo gradiva, ki sestavljajo ODS preizkušena in testirana, da zagotovimo, da sprožajo pozitiven odziv, še preden se komponente sestavijo skupaj.

Oseba z izgubo spomina, njihove družine in poklicni oskrbovalci bodo vsi imeli vlogo pri dogovarjanju, katero gradivo bo primerno in kakšen naj bo končni format.

ODS je lahko kombinacija mirujočih slik, filmov, ki so bili posebej posneti ali narejeni predhodno ter zvokov. Ker je vsak posameznik drugačen, se zavedamo, da bo vsak ODS edinstven glede na vsebino in format, tako da bomo zagotovili tudi število primerov ODS, ki si jih bodo ljudje lahko ogledali in tako dobili kakšno idejo.

Projekt, ki se izvaja od septembra 2014 do avgusta 2016, je delno financiran s strani Evropske unije in vključuje šest organizacij iz petih držav po vsej Evropi. Za podrobnosti si oglejte zavihek partnerji.

Če bi se želeli vključiti v projekt, morda preizkusili tečaj usposabljanja in izdelali lasten ODS, prosimo, da stopite v stik z nami preko naših kontaktnih podatkov.